Hallux Valgus (bütyök)

Hallux Valgus (bütyök) kialakulása és kezelése

A bütyök (hallux-valgus) a lábfej egyik leggyakoribb deformitása, egy csontos dudor. A nagylábujj alappercének kinövése (ferdesége): a nagyujj a kisebb ujjak irányába húzódik, kitér természetes helyzetéből. 

Az elváltozás következtében a nagylábujj rugózó és támasztó funkciója romlik.

Egészséges lábfej:

Lábunkon a hosszanti- és a haránt boltozat kupolát alkotnak, megemelve a belső talpélet, biztosítva a 3 pontos alátámasztást (kisujj és nagyujj lábközépcsont és sarokcsont), a megfelelő talajfogást és elrugaszkodást. Az egészséges lábfejen a láb az ujjak alapízületének magasságában a legszélesebb és a nagyujj egyenesen előre mutat, párhuzamos a többi lábujjal. Ennek köszönhetően kiválóan betölti a járás során nélkülözhetetlen támasztó és elrugaszkodási funkcióját.

 

Hogyan alakul ki a bütyök?

A bütyök (hallux-valgus) kialakulásának legfőbb oka a harántboltozat süllyedése, amit a talp nem megfelelő súlyelosztása idéz elő. A lábboltozat ellapulása következtében a lábfej kiszélesedik. Emiatt az első és második lábközépcsont eltávolodik egymástól. A nagylábujj alappercén tapadó erős inak nem rövidülnek meg, ezért a többi ujj irányába elhajlik, második ujj felé, súlyos esetben alá görbül. Az alapperc így a lábfej belső (mediális) oldalán kitüremkedik. A bőrön irritáció, gyulladás jöhet létre, fájdalmat okozva ezzel.

Kialakulásának egyik legjelentősebb oka a nem megfelelően megválasztott lábbeli viselése, ami előidézheti az ujjak összeszorítását, valamint a harántboltozat süllyedését.

A túl magas sarok hatására a súly a lábfej elülső részére összpontosul, megváltoztatva a talpon a nyomásviszonyokat. A túl szűk és hegyes orrú cipők hatására a lábfej elülső része háromszög alakban deformálódik. Ennek lényege, hogy a lábujjak összepréselődnek. Ennek az elváltozásnak kedveznek bizonyos szűk harisnyanadrágok is!

Ez az oka, hogy a nők körében az elváltozás jóval gyakoribb, mint a férfiaknál.

Ha a nem megfelelő, tehát szűk méretű lábbeli hosszú nagylábujjal párosul, különösen komoly gondok adódhatnak. Ráadásul egyéb láb deformitások, mint pl. a harántsüllyedés (lúdtalp) szintén kedvez a bütyök kialakulásának, de ez nem jelenti azt, hogy a lúdtalp mindig ilyen következményekkel járna.

Emellett bizonyos betegségek (pikkelysömörrel együtt járó ízületi gyulladás, reumás ízületi gyulladás) is állhatnak a bütyök kialakulása mögött, illetve örökletes hajlam is lehet a háttérben. A kor előrehaladtával ugyancsak gyakoribb az előfordulása. Gyakran társul hozzá kalapácsujj is.

Bütyök következményei eltérőek:

Sok esetben a hallux valgus pusztán esztétikai probléma, és a páciensnek semmilyen panasza nincs. Másoknál a folyamat kifejezetten fájdalmas. A fájdalom intenzitása nem feltétlenül áll egyenes arányban a deformitás mértékével.

A lábujj torz állása leginkább a lábfej belső oldalán kiemelkedő bütyök formájában látható. Mivel a lábfej itt a legszélesebb, ezt a részt nyomja, dörzsöli a cipő a legerősebben. Ez bőrirritációt okozhat. A cipő által gyakorolt állandó nyomás hatására az ízület melletti nyáktömlő megvastagszik. Ez gyulladást okoz, ami ödémával, olykor fisztula képződésével jár (csöves összeköttetés a test belseje és a testfelszín között). A nyáktömlő idült gyulladása idült fájdalommal jár.

A nagylábujj alapízülete a deformitás következtében károsodik, tehát kialakul a kopás, más néven artrózis. Ennek súlyossága a deformitás súlyosbodásával egyenes arányban erősödik. Az ízület mozgathatósága romlik, ami a járást is korlátozza.

Bütyök konzervatív kezelése:

A hallux valgus kezelése általában konzervatív módszerekkel, tehát műtét nélkül történik. A konzervatív kezelés ugyan nem képes visszafordítani a deformitást, azonban megállítható, illetve lelassítható a folyamat romlása. A terápia elsősorban a következőkből tevődik össze:

Legfontosabb a megfelelő cipő, amely elegendő helyet ad a lábujjaknak. Táguló, elasztikus felsőrészű és elég széles legyen, ugyanakkor megfelelő tartást adjon.

Talpbetét használata, mely alátámasztja a megsüllyedt boltozatokat.

Speciális gyógyászati segédeszközök segítséget jelentenek és javítnak az állapoton. Nappalra különféle bütyökkorrigálók, lábujjelválasztók. Éjszakára lábujjsín.

Érdemes figyelmet fordítani a lábfej tornáztatására, melynek során a lábboltozatot tartó izmokat erősítjük. Lábtorna egy rugalmas gumiszalag segítségével, mely segít meglazítani a nagylábujj körüli kötött izomzatot. Boka és láb izomegyensúlyának javítása: változatos talajon mezítlábas járás, talpon való helyes gördítés gyakorlása, erősítő- és nyújtó gyakorlatok beépítése a mindennapi életbe

Fájdalom és gyulladás esetén tüneti kezelés gyulladáscsökkentő készítmények alkalmazásával.

Mikor indokolt a műtét?

Bütyök műtét akkor indokolt, ha a konzervatív kezelési módszerek nem bizonyultak eredményesnek, vagy a deformitás olyan mértékű, hogy más módon nem korrigálható, valamint ha a panaszok jelentősen rontják az életminőséget.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kisebb deformitást, könnyebb kezelni, mint a komolyabbat, ezért ha elváltozást tapasztal, forduljon ortopéd orvoshoz!

Abban az esetben, amikor a műtét már nem jöhet szóba (a beteg életkora, egészségi állapota, komplex láb deformitások együttléte) a megoldást az egyénre szabott gyógycipő vagy kontaktbetét viselése jelenti. Ebben az esetben nem az anatómiai korrigálás a cél, hanem a fájdalmas pontok teherviselésének a kiiktatása.

Hírlevél feliratkozás

Qmed labléc

A Qmed márka a MEYRA csoport saját márkája, mely Európa számos országában vezető gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó cégeket tömörít. A Meyra csoport magyarországi leányvállalata a Rehab Zrt. a Qmed márka kizárólagos hazai forgalmazója. 

 
Cookie beállítások

2000 Szentendre, Kalászi út 3

06-26-886-288

qmedinfo@rehabrt.hu

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk

Kosár tartalma

Vásároljon még 20 000 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Vásároljon még 20 000 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz