Mindent a lúdtalpról

A lábfej anatómiája:

A láb az ember teljes vázrendszer alapja. Az anatómiai struktúrájának megőrzése és helyreállítása a legtöbb mozgásszervi betegség terápiájának a része.

A láb szerkezete: 26 csont, 33 ízület, 40 izom, nagyon sok szalag, ér, ideg bőr és egyéb lágyrész. Ez a komplex anatómiai struktúra, ami képes az erőhatások tompítására, a járás és a futás végre hajtására, illetve számos egyéb mozgásra amit képesek vagyunk a lábunk segítségével végrehajtani.

Lábfej fájdalom esetén valószínű, hogy a fenti anatómiai struktúra valamelyike sérült vagy megbetegedett.

Lúdtalp kialakulása:

A lábfejen két boltozat, egy hosszanti és egy haránt irányú boltozat található. Feladatuk a nagy igénybe vételnek kitett lábfej tehermentesítse ruganyosságával, mivel a láb boltozata megtartja és tehermentesíti a test súlyát.  A lábboltozatot a lábszár izmai és a talp szalagjai tartják ívesen.

Ha ezek az izmok és szalagok gyengék, nem tudják megtartani a boltozatot és kialakul a lúdtalp, beszédesebb nevén a harántsüllyedés.

Lúdtalp – harántsüllyedés tünetei:

Lúdtalp esetén a láb belső oldala a talaj felé dől és a talp bőre rálapul a talajra, kifekszik. Ilyen esetben is gyakran lép fel fájdalomEnnek oka a láb statikai tartásának, a hárompontos támaszkodásnak, megváltozása. A panaszok terjedhetnek az enyhe fájdalomtól egészen a legvégső járásképtelenségig.

Általános tünetek:

 • lábmerevség
 • láb terhelési oldalának fájdalma
 • sarok kifelé dőlése
 • sarokfájás
 • fájdalmas lábujjhegyre állás
 • lábduzzanat
 • lábdagadás
 • talpi ínhüvelygyulladás
 • csonthártyagyulladás

A fájdalmak miatt sokszor jelentkezik úgynevezett antalgiás tartás, ami a testtartás korrigálását jelenti a fájdalom következtében úgy, hogy az új tartás okozza a lúdtalpat.

Lúdtalp okai és fajtái:

A lúdtalpnak három fajtája van, mivel életünk során bármikor kialakulhat:

 • újszülött kori lúdtalp
 • pubertáskori lúdtalp
 • felnőttkori lúdtalp

Újszülöttkori lúdtalp:

Ilyenkor alapvetően még nem beszélhetünk lúdtalpról, ugyanis a hosszanti boltozat hiánya is elfogadható és egészségesnek tekinthető, majd csak később alakul ki az az izomtónus és a növekedéssel fejlődik ki, amit majd rendes talpfunkciónak, talpi boltozatnak nevezhetünk.

Pubertáskori lúdtalp:

A pubertáskori lúdtalp akkor alakulhat ki, amikor a hirtelen növekedés megindul emiatt megnövekszik a testsúly, így a lábak terhelése is. Ilyenkor elveszítjük eddigi terhelésviselési képességünket, legalábbis csökken a terhelésviselő képesség. Az izomzat hamar kifárad, bemerevedhet és akár görcsös megfeszüléseket is tapasztalhatunk. A szalagok elgyengülnek és nem tartanak már elég erősen. A lábfájdalmak mellett, a láb tartáshibája miatt, a test egyéb területein is jelentkezhet fájdalom, például térdfákás, derékfájás és vállfájdalom is.

Felnőttkori lúdtalp:

Felnőttkori lúdtalp esetében a lábboltozati rendszer egyensúlya a stabilizáló rendszerek ereje és igénybevétele miatt bomlik meg.

Okai:

 • terhesség
 • nagy túlsúly
 • állómunka
 • egyszerű túlterhelés (sportolók esetében gyakori)

Szerencsére a legtöbb felnőttkori lúdtalp jól korrigálható, lúdtalpbetétekkel, hasznos tornagyakorlatokkal melyek a megfelelő izmok erősítésében segítenek. A megfelelő kezeléshez legtöbbször nem elég csak az egyik, hanem a két módszer kombinációját érdemes használni a minél gyorsabb és tartósabb gyógyuláshoz.

Lúdtalp megelőzése

Gyerekkorban még nagyon hasznos a sok mezítláb járás, az egyenetlen talajon járás, kavicson, nagy sima felületű kavicson, füvön járás, ugyanis a lábnak folyamatosan adoptálódnia kell az instabil vagy rücskös felszínhez is.

Ez sokat segít az izmok fejlődésén, nyújtásán, így már gyermekkorban kiküszöbölhető a későbbi lúdtalp. Fontos a megfelelő gyermekcipő kiválasztása!

Pubertás és felnőtt korban is a megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Vannak különféle talpbetétek és tornák, amelyek sokat tudnak segíteni.

A harántboltozat süllyedés következményei:

A lúdtalp idővel más lábfej deformitásokat is magával hozhat, gyakran alakul ki következményként kalapácsujj vagy bütyök, esetleg kalapácsujj és bütyök együtt is megjelenhet. Ezek olyan kellemetlen eltérések, melyek megnehezítik a kényelmes cipő vásárlását, a cipő viselését. A deformálódott ízületi fejeket nyomja, dörzsöli a nem elég már a széles felsőrésszel kialakított lábbeli. Ezeken a pontokon, bőrkeményedés, tyúkszem, gyulladás és fájdalom alakulhat ki.

Hírlevél feliratkozás

Qmed labléc

A Qmed márka a MEYRA csoport saját márkája, mely Európa számos országában vezető gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó cégeket tömörít. A Meyra csoport magyarországi leányvállalata a Rehab Zrt. a Qmed márka kizárólagos hazai forgalmazója. 

 
Cookie beállítások

2000 Szentendre, Kalászi út 3

06-26-886-288

qmedinfo@rehabrt.hu

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk

Kosár tartalma

Vásároljon még 20 000 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Vásároljon még 20 000 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz